Adriai Delfin Program és Delfin Rezervátum

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Adria növény- és állatvilága meglepően gazdag, mintegy 12 ezer különböző faj él a térségben. Ezek tanulmányozása és védelme fontos feladata Horvátországnak. Az ország legfontosabb természettudományi szervezetei közé tartozik az Adriai Delfin Program és Delfin Rezervátum. Előbbi célja a Kvarner öböl területén lévő Losinj és Cres szigetvilág tanulmányozása, míg utóbbi tengeri rezervátumként működik, és igyekszik csökkenteni az élővilágára káros emberi hatásokat.
Sokan nem tudják, hogy az Adriai-tengerben is élnek palackorrú delfinek

Sokan nem tudják, hogy az Adriai-tengerben is élnek palackorrú delfinek

Az Adriai Delfin Program központja Veli Losinjban található, amely a Losinj-sziget keleti felén különösen sok lehetőséget ad az élővilág megfigyelésére. Ezen a szakaszon a tenger viszonylag védett a környező szigeteknek köszönhetően, és közel 100 halfaj él itt. A tengeri ragadozók előfordulása sem ritka, tengeri teknősök, kardhalak, és néhány cápafaj is időről időre megmutatja magát ezen a helyen. Az Adriai Delfin Program által megfigyelt terület az Észak-Adria egyik legtisztább vize, sok helyen a húsz métert is eléri a víz alatti látótávolság.

A Delfin Rezervátum célja pedig a Losinj és Cres szigetek környékén élő kicsi és sérülékeny delfinpopuláció védelme. A horvátországi Kék Bolygó Tengeri Természetvédelmi és Kutató Intézetnek sikerült elérnie, hogy a Losinj környéki vizeket a horvát állam hivatalosan is védetté nyilvánítsa. A tengeri rezervátum nem csak a delfinekre összpontosít, hanem védi az ezen a területen élő többi ritka halat, és az itt fészkelő madarakat is. A rezervátumnak sikerült elérnie, hogy a tengeri teknősök és a delfinek élőhelyén csökkentsék a hajóforgalmat, ezzel megvédhetik a ritka fajokat a túlzott zajártalomtól, és a hajók okozta sebesülésektől. A védett területet próbálják elzárni a külső halászhajók elől, ezáltal remélik a helyi halállomány megújulását, a legnagyobb védelemre szoruló területeken pedig szabályozzák a halászati felszerelések méretét és típusát.
Dubrovnik lesz 2013-ban az egyik legfelkapottabb nászutas úti cél
Sportolási lehetőségek Horvátország tengerpartján
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Istra

Opatija (CRO)

Hotel Istra - Opatija (CRO)