Rovinj legfőbb turisztikai látnivalói

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Isztriai-félsziget egyik legnépszerűbb turistacélpontja Rovinj, ahol számos látogatásra érdemes helyet találhat az utazó, ha felkészülten érkezik.

A város története igen régre nyúlik vissza, már a VIII. században említik, ekkor természetesen még csupán aprócska halászfalu volt, amely egy szigetre épült. Miután átvészelte a középkor viszontagságait, a XVII. században történt egy jelentősebb változás történelmében: a pestisjárvány elől menekülve háromezernél is többen érkeztek a faluba, akkor alakult ki a jelenlegihez hasonló képet mutató, zsúfolt óváros. Mivel a sziget nem volt elég nagy ennyi embernek, építkezni kezdtek a közeli szárazföldön is, és hamarosan feltöltötték a csatornát, így alakult ki a rovijni félsziget. A város később kikötőként is fontos szerepet töltött be, amit azonban Pula hamarosan elhódított tőle.
Rovinj utcaképe

Rovinj utcaképe

A második világháborút követően a festői szépségű városkába lassan egyre több művész érkezett, és be is rendezkedtek: ez mind a mai napig visszaköszön az óváros szűk utcácskáiban, ahol számos galéria és műterem kínálja portékáját a látogatóknak. Az óváros hangulatát egyébként is a szűk, sikátorszerű, szövevényesen futó utcák határozzák meg, ide autóval nem is lehet behajtani. A város máig megőrizte azt az arcát, amit évszázadokkal ezelőtt mutatott, a házak többségét felújították ugyan, az összkép mégis ugyanaz maradt: egy romantikus, hangulatos, barátságos kis városé, ahová bárki szívesen térne vissza újra és újra.

Az óvárosban egyébiránt számos apró szépséget figyelhetünk meg, ha nyitott szemmel járunk. A Marsala Tita tér a kikötőben található, és remek kiindulópont lehet a város bejárásához. A nem messze található Tito téren egy gyönyörű Díszkút csobog, ennek közelében pedig az óratorony magasodik, amely vörös falaival és oroszlános domborművével csábítja a tekintet. Külön említést érdemel a Szent Kereszt kapu (Sveti Kriz), amelyen keresztül a látogató az óvárosba léphet.
Rovinj látképe

Rovinj látképe

A Szent Euphénia-templom

Rovinj egyik legnépszerűbb látványosságának számít a Szent Euphénia-templom, amely az egész város látképét meghatározza, tornya magasra tör, három hajója pedig három átépítést követően nyerte el mai formáját. Eredetileg apró kápolna volt, majd 1178-ban megnagyobbították, majdnem pontosan ötszáz esztendővel később pedig egy harangtornyot is emeltek mellé. A harangtorony tetején – amely egyébként 63 méter magas – egy Euphémia szobor figyeli a várost, melynek érdekessége, hogy a szél mozgatni tudja; így a város lakói több legendát is gyártottak köré, úgy tartják például, hogy ha a szobor Itália felé néz, napsütéses idő várható, ha pedig a szárazföld felé, akkor esőre lehet számítani.

A templomot bejárva számos szoborban és oltárban gyönyörködhetünk, a főoltáron például egy márványszobor őrzi Sárkányölő Szent György emlékét (eredetileg ugyanis neki szentelték a kápolnát még megépítése idején, és csak az első átépítéskor nevezték át). A templom jobb oldali apsziskápolnájában tekinthető meg a szarkofág, amely az Euphémiát ábrázoló mellékoltár mögött található. Itt számos freskóban is gyönyörködhet a látogató, melyeken szintén Euphémia látható, az oroszlánok között. A sekrestyébe is mindenképpen érdemes betérni, itt ugyanis az 1800-as évek elején készült diófa szekrények tekinthetők meg, valamint a XVIII. századi ezüst ékszerekben gyönyörködhet az utazó.
Rovinj kikötője

Rovinj kikötője

Múltat idéző tengeri városkapuk: Pod Zidom, Pod Lukovina és a Vízi kapu

Különleges hangulatba hozzák az embert Rovinj városkapui, melyekből szerencsére három is megmaradt, hogy emlékeztessen a város múltjára. A városkapukat a Matteotti térről közelíthetjük meg legkönnyebben, az Iza Kasarne utcán kell elindulni, és egymást követi majd a három kapu: elsőként a Pod Zidomot pillanthatjuk meg, majd a Pod Lukovinát, végül pedig a Vízi kaput, amelyen keresztül elérjük a tengerpartot. Plusz látványossággal a három kapu közül a második, a Pod Lukovina szolgál, emellett található ugyanis egy aprócska, elsőre talán észre sem vehető templom, a Szent Benedek-templom, amit sajnos csak kívülről csodálhatunk meg, mert már régóta zárva van.

Helytörténeti Múzeum - Egy csöppnyi történelem

A Tito tér egyik sarkán találja meg az érdeklődő turista Rovinj Helytörténeti Múzeumát, ahová mindenképpen érdemes betérni, ha kicsit meg szeretnénk ismerni a város történelmét. Itt egyfelől barokk festményeket, másfelől a halászok életét illusztráló, berendezett halászlakást is megtekinthetünk, de például a városban egykor működő pékműhelyek titkaiba is beleshetünk. Nem kell amiatt aggódni, hogy hosszú órákig kell bolyonganunk egy hatalmas múzeumban – a városhoz illően ugyanis a Helytörténeti Múzeum is igen kicsike, és hamar bejárható, ám annál érdekesebb élményekkel távozhatunk innen.
A legszebb adriai szigetek 6. - Cres-sziget
Búvárkodás a horvát Adrián - A legnépszerűbb búvárparadicsomok
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Park

Crikvenica (CRO)

Hotel Park - Crikvenica (CRO)

 

Legnézettebb települések: