A legszebb adriai szigetek 2. - Krk sziget

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Sorozatunk második részében a Magyarországhoz legközelebb eső horvát szigetet, a magyar nyelven nehezen kiejthető nevű Krk szigetét mutatjuk be az utazni vágyóknak. Krk a legnagyobb horvát szigetek egyike, a szárazföldről egy másfél kilométer hosszú hídon érhető el, így kocsival is könnyedén megközelíthető, ráadásul hazánkból majdnem végig autópályán juthatunk el odáig.

Krk szigete minden valószínűség szerint már a neolit kortól lakott volt, erre utalnak azok a régészeti feltárások során talált leletek, amelyeket Malinska, Dobrinj, Vrbnik közelében kerültek elő. Kalandos történelme során elsőként illírek lakták, majd rómaiak vették birtokba, de megfordult az avarok és bizánciak kezén is. A második világháború után Jugoszlávia része lett, majd 1992-ben, Jugoszlávia megszűnésével Horvátország birtokába került.
Kikötő Krk szigeten, Horvátországban

Kikötő Krk szigeten, Horvátországban

A szigeten 68 település található, a fővárosában, Krk városban feltétlenül érdemes meglátogatni a Frangepán-erődítményt, de az óváros szűk utcái is feledhetetlen élményt nyújtanak. Krk sziget sokféle kikapcsolódási lehetőséget nyújt a turistáknak, aki aktív pihenésre vágyik, számos városka látványosságait megtekintheti, aki viszont inkább tengerpartra és napfürdőre vágyik, az is megtalálja a számítását. Ez utóbbihoz leginkább Baska partját szokták ajánlani, a településnek ugyanis egy közel két kilométer hosszú strand, a Vela Plaza, azaz a Nagy Part adja fő vonzerejét.

Érdekességek Krk szigetről:
- Krk nyári átlaghőmérséklete 22,8 C
- Krk-et a napfény szigetének szokták nevezni, ugyanis évente a 2500 órát is meghaladja a napsütéses órák száma
- sokáig úgy gondolták, hogy Krk a legnagyobb horvát sziget, azonban nemrégiben kiderült, hogy tévesek voltak a mérések, és valójában a közelében elhelyezkedő Cres sziget pontosan ugyanakkora
- a Krk-re vezető híd 1976-1980 között épült, pontosan 1430 méter hosszú, és jelenleg ez a világ egyik leghosszabb betonhídja
Tíz izgalmas fesztivál az Adrián 1. - Virágnapok Sv Filip i Jakovban
A legszebb adriai szigetek 1. - Prvic-sziget
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Zora

Primošten (CRO)

Hotel Zora - Primošten (CRO)

 

Legnézettebb települések: