A legszebb adriai szigetek 1. - Prvic-sziget

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Most induló sorozatunkban bemutatjuk az Adriai-tenger igazi gyöngyszemeit: azokat a kis szigeteket, amelyek valódi paradicsomként várják a turistákat, némelyik komoly történelmi múltjával csábít, mások pedig egyszerűen szépségükkel veszik le lábukról a látogatókat. Az első részben a Prvic-szigetet vesszük nagyító alá.

Prvic Horvátországban található, a Sibenik szigetcsoport szárazföldhöz legközelebb eső szigete, valószínűleg nevét is innen kapta, jelentése ugyanis egésze egyszerű: „első sziget”. A különleges, aprócska Prvicen, amely egyébként a horvát Kulturális Minisztérium védelme alatt áll, hiszen a kulturális örökség részét képezi, mindössze két település található, Prvić Luka és Prvić Šepurine. A szigetet a Šibenik-Zlarin-Prvić-Vodice hajójárattal érhetjük el.
Prvic Luca, Prvic szigetének egyik városa

Prvic Luca, Prvic szigetének egyik városa

Horvátország harmadik legsűrűbben lakott szigetének története egészen a középkorig visszanyúlik, ugyanis már ekkor lakott volt, a sibeniki nemes családok tulajdonát képezte. A második világháború idején lakosságának nagy része csatlakozott az antifasiszta mozgalomhoz, emiatt a szigeten számos antifasiszta emlékmű található.

Ami a látványosságokat illeti, Prvić Lukaban található a Könyörületes Madonna templom, és a kolostor, amely kitűnő kirándulási célpont a turistáknak. Érdekesség, hogy itt temették el Faust Vrančić feltalálót, akinek az ejtőernyőt köszönhetjük, az ő sírjához is érdemes ellátogatni. A másik város, Prvić Šepurine inkább a romantikus pihenésnek kedvez, hangulatos, szűk utcácskáin minden pár önfeledten andaloghat. Található itt két római katolikus templom is, melyek egyike még a középkorban épült, a másik pedig a XIX. században.

Négy apró érdekesség Prvicről:
- számos ókori és középkori leletre bukkantak már rá Prvicen
- az egész szigeten egyetlen autó sincs, kivéve egy tűzoltóautót
- mivel aprócska mérete lehetőséget ad arra, hogy az emberek gyalog közlekedjenek, kerékpárból is csak néhányat használnak Prvicen
- a sziget partvonala 10,6 kilométer hosszú
A legszebb adriai szigetek 2. - Krk sziget
Velencei Karnevál 2011 - Izgalmas programok a télbúcsúztatón
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Villa Micika

Dubrovnik (CRO)

Hotel Villa Micika - Dubrovnik (CRO)

 

Legnézettebb települések: