Búvárkodás a horvát Adrián - A legnépszerűbb búvárparadicsomok

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Végeláthatatlan korralzátonyok, rejtelmes hajóroncsok, színpompás halak - mindez a tenger alatt várja azokat az egyre szaporodó számú, és vállalkozó kedvű turistákat, akik a nyaralás egy részét búvárkodással töltik az Adrián.

Évről évre egyre népszerűbb sportnak számít a magyarok körében is a búvárkodás, az pedig, hogy nincs saját tengerünk, egyáltalán nem jelent akadályt. Ahhoz, hogy valaki elsajátítsa a búvárkodás alapjait, nem feltétlenül szükséges egy tenger - megteszi egy medence is, amely kifejezetten erre a célra használható. Itthon körülbelül 3-4 hetet kell rászánunk egy tanfolyamra, melynek végén úgynevezett CMAS-vizsgát tehetünk - ez feltétlenül szükséges, ha az Adria vizein akarunk merülni. Ha esetleg már a nyaralás közben kapnánk kedvet, hogy kipróbáljuk a búvárkodást, természetesen arra is van lehetőség: a legtöbb helyen kínálnak 3-4 napos tanfolyamokat, melyek elvégzésével lemerülhetünk. Azonban azt fontos tudni, hogy ezek közel sem készítenek fel olyan szinten, mint egy itthoni tanfolyam - már csak rövidségükből kifolyólag sem. Így tehát, ha mégis ezt a megoldást választjuk és utána még mindig nem apad a lelkesedés, érdemes hazatértünk után itthon is részt venni egy oktatáson, ami szélesebb körű tudást biztosít
Varázslatos tenger alatti világgal ismerkednek a búvárok (A kép illusztráció)

Varázslatos tenger alatti világgal ismerkednek a búvárok (A kép illusztráció)

Természetesen a búvárkodásnak komoly szabályokat kell betartaniuk az Adrián is, ezek megsértése akár a merülése engedélybe is kerülhet a szabálytalankodónak. Általános szabálya, hogy 30 méternél mélyebbre nem lehet merülni, és szigorúan tilos bármit is felhozni a tengerfenékről - se kagylót, se csigát, se semmilyen egyéb élőlényt, és legalább ennyire tiltott a korallok letörése is, hiszen a korallzátonyok a korábbi évek elővigyázatlansága miatt mára igen töredezettek.

Titokzatos hajóroncsok a tenger alatt – Krk, Rab, Murter

A búvárkodás egyik csodája, hogy az ember bepillanthat a régmúlt időkbe, méghozzá az egykoron büszke hajók roncsain keresztül, amelyek a tengerfenéken pihennek. A horvát Adrián több olyan terület is van, ahol a turistáknak lehetősége nyílik megcsodálni ezeket az évszázadok óta érintetlen roncsokat - ezek közé tartozik például Krk szigete is, ahol ráadásul két magyar búvárbázis is üzemel, az egyik Punton, a másik Mulinska településen. Mindemellett a Krk környezetében található apróbb szigetek is sok víz alatti látványosságot ígérnek.
A mélység minden kalandor számára vonzó (A kép illusztráció)

A mélység minden kalandor számára vonzó (A kép illusztráció)

A másik hely, ahol hajóroncsokat láthatunk, méghozzá az ókorból valókat, az Rab sziget. Itt különleges amforamezőket is láthatnak a búvárkodók, amelyeket azonban drótkerítés óv az illetéktelen kezektől. Ilyeneket egyként a Sibenik közelében található Murternél is láthatnak a turisták, sőt itt külön látványosság az amfiteátrum-szerű, körülbelül 30 méteres víz alatti szakadék. Itt a tengeri élővilág is figyelemre méltó, ritkán látott halak bukkanhatnak fel a szemfüles búvár szeme előtt.

Kornati - Érintetlen természet a víz alatt

Azoknak ajánlott a kornati búvárbázist választani, akik inkább a tengeri élővilág iránt érdeklődnek, abban szeretnének gyönyörködni. Mivel Kornati egyébként is természetvédelmi terület, az itteni merüléshez külön engedélyre van szükség. A Nemzeti Park egyébként is fantasztikus, érdemes tehát azt is megtekinteni, ha már eljut ide az ember. Kornatin a búvárbázis minden szintű búvárt szívesen fogad, kezdő tanfolyamokon is részt lehet venni, de a profi merülők is megtalálhatják a számításukat.

A cikk Szarka Sándor: A horvát tengerpart című könyve alapján készült.
Rovinj legfőbb turisztikai látnivalói
Vitorlással az Adriai-tengeren - A három legszebb kikötő
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Marco Polo

Gradac (CRO)

Hotel Marco Polo - Gradac (CRO)