Vitorlással az Adriai-tengeren - A három legszebb kikötő

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Különleges élményt jelenthet, ha az Adriai nyaralást nem egy apartmanban, vagy szállodában töltjük el, hanem helyette egy vitorlást választunk szállásul.

Azoknak, akik vitorláznak, de a Balatont már nem tartják elég változatosnak, kézenfekvő megoldást jelenthet az Adria, hiszen közel is van, és ráadásul gyakorlatilag minden kikötőjében van lehetőség rá, hogy hajót béreljünk. Természetesen nem árt előre tájékozódni, mert az áruk néhol igen borsos, de általánosságban körülbelül 50-100 ezer forinttal kel számolni fejenként egy 6-10 fős vitorlás esetében. Így azonban megtakaríthatjuk a szállás költségét, és a hajókon mindent megtalálunk, amire csak szükség lehet: a felszerelt konyhában magunknak készíthetjük el a vacsorát, ha úgy tartja kedvünk, ráadásul nem kell alkalmazkodnunk senkihez, és nincsenek zajos szomszédok sem.

Fontos tudni azonban: ahhoz, hogy vitorlást tudjunk bérelni az Adrián, szükség lesz tengeri vitorlásra szóló jogosítványra – ezt akár ott is meg lehet szerezni, egy egyhetes tanfolyamot kell elvégezni hozzá, amelyet az igényekhez igazodva magyar nyelven is tartanak. Ha azonban valóban csak utasként szeretnénk részt venni egy hajós nyaraláson, természetesen arra is van lehetőség, ugyanis az Adrián hajóskapitányt is lehet „bérelni” a hajóhoz. Így számunkra valóban csak a nyaralás kellemes része jut osztályrészül, persze így többe kerül a mulatság, de aki nem elkötelezett a vitorlássport iránt, annak inkább ez a változat ajánlott.

Az Adria számos kikötője alkalmas rá, hogy útnak induljunk egy vitorlás-nyaralásra, az alábbiakban ezek közül válogattunk.
Hvar kikötője, az óváros ölelésében

Hvar kikötője, az óváros ölelésében

Hvar és Palmizana – Pörgés és nyugalom egymástól egy kőhajításnyira

A dalmát partok egyik legnépszerűbb kikötője Hvar szigetén található, az óváros központjában. A látogatók itt mindent megtalálhatnak amire szükségük van: bevásárolhatnak a boltokban, feltölthetik készleteiket, aztán önfeledten adhatják át magukat a szórakozásnak. A hvari kikötő ugyanis elsősorban ezt kínálja: híres szórakozóhelye a Carpe Diem már délután várja a mulatni vágyókat, s a helyi szokás szerint aztán este 8 órakor megvacsorázik a közönség a számtalan étterem valamelyikében, majd 11 órától ismét indul a buli, mely egészen hajnalig tart. Mivel itt mindig rengetegen vannak, előfordul, hogy a városfal mentén található kikötőben már nincs hely – de ilyenkor sem kell elkeseredni, mert a közelben van Palmizana kikötő, ahonnan könnyedén vissza lehet jutni Hvar-ra, ugyanis vízitaxik járnak a két sziget között.

Palmizana a Hvar-ral szemben található szigetecskén, Sveti Klementen várja nem csak azokat, akiknek nem jutott hely Hvar kikötőjében, hanem azokat is, akik más jellegű pihenésre – nyugalomra és békére – vágynak. Az aprócska szigeten ugyanis éppen ezt találja meg az utazó: gyönyörű, trópusi, pálmafás környezet, és fantasztikus tisztaságú, eldugott öblök adnak lehetőséget a fürdőzésre.
Tribunj kikötője

Tribunj kikötője

Tribunj – Luxus és csillogás minden mennyiségben

Szintén Dalmácia egyik kiemelt kikötője Tribunj, amely Vodicétől északra helyezkedik el, és elsősorban a tehetősebb utazók számára ajánlott. Itt ugyanis mindent aranyáron mérnek, azonban az éttermek választéka és a minőség is igen magas színvonalú. Tribunj egyébként egy aprócska halászfalu, gyorsan bejárható kis gyöngyszem, ráadásul itt különösebb nyelvtudásra sincs szükség, mivel a kikötő tulajdonosai magyarok, a vendégek többsége is hazánk fia, így tehát igen otthonosan érezheti itt magát a magyar látogató.
Hajók horgonyoznak Piskera kikötőjében

Hajók horgonyoznak Piskera kikötőjében

Piskera – Természeti csodák az olasz partok közelében

Különleges természeti szépségekben gyönyörködhet, aki a Kornati-szigeteken található kikötőt, Piskerát választja úti célul. Piskera a nyílt tengeren található, s már a megközelítése is kalandos: hatalmas sziklaképződmények által körülölelve, néhol szűk átjárókon átkelve érhető el. Ezt a kikötőt inkább az itt látható természeti értékek miatt érdemes felkeresni, a szolgáltatásokat tekintve kevésbé kiemelkedő. Ha vacsorázni szeretnénk, érdemes a szomszédos Panitula szigetre átkelni – méghozzá akár gyalog, ugyanis a víz néhol mindössze 70 cm a két sziget között.

A cikk Szarka Sándor: A horvát tengerpart című könyve alapján készült.
Búvárkodás a horvát Adrián - A legnépszerűbb búvárparadicsomok
Tíz izgalmas fesztivál az Adrián 4. - Rijekai Karnevál 2012
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Slavija

Baška Voda (CRO)

Hotel Slavija - Baška Voda (CRO)