Zadar legfőbb látnivalói a Nemzeti Múzeumtól a tengeri orgonáig

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Gazdag történelmi múltra tekint vissza Dalmácia egyik népszerű városa, Zadar. Kicsinek nem éppen nevezhető, hiszen hetvenezernél is többen lakják, és a legtöbb horvát tengerparti várossal ellentétben nem hegyek szegélyezik, hanem sík terület, termőföldek veszik körül. Zadar egyébként elsősorban azoknak ajánlott, akik kifejezetten érdeklődnek a kultúra, a múzeumok iránt, hiszen itt több nagy intézmény is várja az érdeklődőket.

Zadar óvárosa egy félszigeten fekszik, hangulata éppen olyan, mint az elvárható: régi házak, szűk utcák, esténként pedig szinte minden sarkon zeneszó várja a turistákat. Az óvárost megközelíthetjük a régi és az új városrészt összekötő gyaloghídon keresztül, vagy autóval az öblöt megkerülve a városfalnál parkolhatunk, az autóbuszok pedig a rakparton teszik le az utasokat. A régi városrészben mindenképpen érdemes megnézni a Szent-Ferenc kolostort, mely 1282-ben épült, és 1556-ban csatolták hozzá a reneszánsz kerengőt, melynek falán középkori, faragott sírköveket láthat az utazó. A kápolnában látványos freskótöredékek őrződtek meg, de több szobor és oltár is érdemes rá, hogy időt szánjunk a megtekintésükre. A kápolna kincstárában főként egy1450-ben készült, huszonkilenc részből álló táblakép vonzza a látogatókat, de láthatunk itt kódexeket a XIII-XIV. századból, valamint több festményt és egyéb ritkaságokat.
Zadar látképe

Zadar látképe

Zadarban a múzeumjárók igazi fellegvárra találnak. A városban számos intézmény várja a legkülönfélébb témákban működő kiállításokkal a turistákat, így például a Zadari Nemzeti Múzeum, amelyben egyebek mellett érdekes várostörténeti tárlaton mélyedhet el az érdeklődő, mindenképp látni kell a várost bemutató maketteket, három van belőlük, egy a XVI., egy a XVIII. és egy a XX. században ábrázolja Zadart – így jól megfigyelhető, milyen változásokon ment keresztül a város. Szintén a történelmi érdeklődésűeknek érdemes meglátogatni az Archeológiai Múzeumot, mely egészen az őskortól kezdve mutat be érdekes leleteket a XII. századig. Ékszerek, szerszámok, vallási tárgyak képezik a múzeum törzsanyagát, de itt tekinthető meg egyebek mellett a Szent Lőrinc-templom kapuzata és oltárrácsa, továbbá a Szent Tamás-templom oltármennyezete is. A Szent Mária-templom XIX. századi rendházában szintén egy különleges kiállítás várja a látogatókat: a Zadar és Nin aranya és ezüstje című tárlat Dalmácia keresztény emlékeit mutatja be, a látogató találhat itt különféle ereklyéket, oltárfüggönyt, Madonna-festményeket, szobrokat és oltárokat egyaránt.

A város számtalan látnivalója közül különleges élményt jelenthet a tengeri orgona megtekintése, amely a tengerparti sétány végén található. Ennek a fantasztikus műnek, amely hetven méter hosszan nyúlik el a parton, megálmodója pedig egy építész, Nicola Basic volt, lényege, hogy a tengerbe futó lépcsők alatt különböző méretű mélyedések találhatók, amelyekbe bever a tengervíz, ami egy csövön keresztül áramlik, és utánozhatatlan hangot ad. Így szólal meg a tengeri orgona, amelynek harmincöt sípja hét különböző hangszinten, és öt mélységben képes dallamot játszani. A turisták mellett a helyiek is kifejezetten élvezik a műalkotást, amely főleg az esti órákban jelent élményt, és elsőszámú találkozási pontot minden korosztály számára.
Vásárlás az Adriai-tenger olasz partján - Piacok és nagy divatcégek
Horvátország legvarázslatosabb természetparkjai II.
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Hilde

Medulin (CRO)

Hotel Hilde - Medulin (CRO)