Vigyázzunk a sirályokra az adriai nyaralás alatt!

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A tengerpartok állandó lakói, a sirályok az Adrián is nagy számban megtalálhatóak, nem árt azonban, ha vigyázunk a mókás hangot kiadó madarakkal, elsősorban a saját érdekükben. A szemtelen állatok ugyanis arról ismertek, hogy gyakorlatilag bármit képesek tápláléknak tekinteni, kedvelt tevékenységük a kukázás, és az általuk ételnek nézett tárgyak lopkodása.
Az ezüstsirály bármit elfogyaszt, ami az útjába kerül

Az ezüstsirály bármit elfogyaszt, ami az útjába kerül


Ez a viselkedés az okozott kosz és bosszúság mellett a sirályok egészségét is veszélyeztetheti, ezért az Isztriai-félszigeten például szórólapokon tájékoztatják a turistákat, hogy mire kell ügyelniük. Az állatorvosok, kutatók, önkormányzatok és idegenforgalmi szervezetek elsősorban arra intik a tengerpartra látogatókat, hogy semmiképpen ne etessék a madarakat, és ne hagyjanak őrizetlenül élelmiszert nyílt helyen, különösen a strandokon. A hulladékok szabadba helyezése elsősorban a kora reggeli órákban ellenjavallt, ekkor várható ugyanis, hogy a sirályok lecsapnak a kirakott dolgokra. Egy-egy ilyen alkalommal spárga, horog, nejlonzacskó vagy damil is a szárnyasok csőrébe kerülhet, fulladást, vagy sérüléseket előidézve.

Az Adrián leggyakrabban az ezüstsirály (Larus argentatus) fordul elő, amely nevetéshez hasonló hangjával hívja fel magára a figyelmet. Bár a tengeri halak ideális táplálékot jelentenek e faj számára, képviselői nem riadnak vissza attól sem, hogy a szárazföldön keressenek eleséget, vagy akár más madarak tojásait csenjék el. A természetes eledel mellett szinte minden egyebet is elfogyasztanak, ezért is kell rájuk fokozottan odafigyelni a nyaralás során.
Dubrovniki Nyári Játékok 2013 -  Az MR Szimfonikusok a fellépők között
Sport, kirándulás és karnevál - Aktív kikapcsolódás Pag szigetén
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Grand Villa Argentina

Dubrovnik (CRO)

Hotel Grand Villa Argentina - Dubrovnik (CRO)