Közel 540 millióért saját szigetünk lehet az Adriai-tengeren

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Itt a lehetőség, egy álom válhat valóra: eladásra kínálják az Adriai-tenger egyik szigetét, Gornja Abát, amelyért jelenlegi tulajdonosai négyzetméterenként 10 eurót kérnek. A sziget így 14 millió kunába, átszámítva nagyjából 538 millió forintba kerül - igazán nem is olyan nagy ár egy saját, külön bejáratú szigetért az Adriai-tengeren, nemde?

A törvény szerint a horvát államnak, valamint annak az önkormányzatnak, amelyhez a sziget közigazgatásilag tartozik (Zadar megye), elővásárlási joga van - azonban nagyon úgy tűnik, hogy még akkor sem tudnának élni ezzel a joggal, ha szeretnének, ugyanis sem az állmanak, sem az önkormányzatnak nincs erre ennyi pénze. Így tehát megnyílik a lehetőség a magánemberek előtt, legalábbis azok előtt, akik rendelkeznek ilyen összeggel, és minden vágyuk, hogy legyen egy saját szigetük - lehetőleg az Adriai-tenger gazdag szigetvilágában. Gornja Aba a zadari szigetvilághoz tartozik, Dugi Otok és Kornati között helyezkedik el, festői szépsége pedig mindenkit magával ragad, aki egyszer látta. A sziget egyébként a Telašćica Természeti Parkhoz tartozik, azonban ez nem befolyásol semmit sem, leendő tulajdonosa bármit építhet rá, nincsen semmilyen megkötés, a szigeten akár turisztikai létesítményeket is emelhetnek, de ha új tulajdonosa úgy dönt, inkább csak maga élvezné a sziget nyújtotta határtalan lehetőségeket, azt is megteheti.
Gornja Aba - Közel 540 millióért saját szigetünk lehet az Adriai-tengeren

Gornja Aba - Közel 540 millióért saját szigetünk lehet az Adriai-tengeren

Nem Gornja Aba az első sziget, amit eladásra kínál tulajdonosa: korábban nálunk is olvashattak már például Sveti Nikola szigetéről, amelynek kalandos sorsa szinte filmbe illő: árverezés szélén állt, többször tulajdonost cserélt, legutóbbi gazdája, egy szerb üzletember ellen pedig elfogatóparancsot adott ki a szerb állam - így a szigeten semmilyen fejlesztés nem valósult meg, pedig rengeteg turisztikai különlegességet terveztek korábban. Hogy Gornja Aba sorsa mi lesz, gazdára talál-e az Adriai-tenger e kis gyöngyszeme, és vajon közkinccsé teszi-e az új tulajdonosa, egyelőre még nem lehet tudni, csupán reménykedni lehet benne, hogy néhány éven belül talán már bárki meglátogathatja a festői szépségű kis szigetet.
Osori Zenés Esték - Komolyzenei fesztivál Cres szigeten
Dubrovniki Nyári Játékok 2012 július-augusztus
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Perla

Dubrovnik (CRO)

Hotel Perla - Dubrovnik (CRO)