Gyorsvasutat terveznek a magyar határtól az Adriai tengerpartig

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Bár egyelőre még kétséges, hogy pontosan milyen finanszírozási háttérrel valósulhatna meg, a horvát vasúttársaság már beszélt azokról a tervekről, melyek szerint a magyar határtól, Gyékényes-Botovo határátkelőtől gyorsvísút épülne egészen a tengerig, Rijekáig. A vonalon egyébként már van vasút, a síneket azonban korszerűsíteni kell, ugyanis jelen pillanatban nem alkalmasak arra, hogy gyorsvasút közlekedjen rajtuk. A tervek szerint, ha elkészül a beruházás, a vonatok 160 km/óra sebességgel közlekedhetnek majd a magyar határ és a horvát kikötő között, ami egyébként az áruszállításban és a személyszállításban egyaránt igen fontos szerepet játszana.
Gyorsvasutat terveznek a magyar határtól az Adriai tengerpartig

Gyorsvasutat terveznek a magyar határtól az Adriai tengerpartig

Mint a horvát vasúttársaság képviselője elmondta, a munkálatok egy részét horvát állami beruházásként végzik el, 25 millió euróból - a munka a múlt héten már meg is kezdődött, és amennyiben tartani tudják a terveket, másfél év múlva készül el. Ez egyébként a legrosszabb állapotban lévő szakasz, 30 kilométer hosszú, míg a teljes vonal összesen 300 kilométeres. A teljes vasútvonal rekonstrukciója a számítások szerint 3,5 milliárd euróba kerülne, azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy milyen forrásból finanszírozzák a felújítást - Európa és Kína is érdeklődik ugyanis a projekt iránt.

Az előzetes tervek szerint a jelenlegi vonaltól az új egy bizonyos szakaszon egészen eltérne, vagyis egészen új nyomvonalon haladna, ez a Karlovactól a tengerig tartó szakasz, itt a jelenlegit délről kerülné el az új pálya, valószínűleg azért, mert a vasút ezen a szakaszon hegyvidékre épült, és valószínűleg lassítaná és drágítaná a munkálatokat, ha itt kellene felújítani a síneket. Hogy mikorra készülhet el a teljes vonal, azt egyelőre még nem lehet tudni, először a finanszírozást illetően kell megállapodnia a horvát államnak.
14. Motovuni Filmfesztivál - Európa legjava Horvátországban verseng
Erdőtüzek okoztak komoly pusztítást Horvátországban
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Valdaliso

Rovinj (CRO)

Hotel Valdaliso - Rovinj (CRO)

 

Legnézettebb települések: