Az Adriai-tenger élővilága 3. - A közönséges polip

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Adriai-tenger élővilágát bemutató sorozatunk harmadik részében a közönséges polip, avagy latin nevén az octopus vulgaris kapja a főszerepet. Ez az élőlény első sorban a meleg tengerekben érzi jól magát, így az Adria is remek terep számára. A polip akár három méter hosszúra is nőhet, és huszonöt kilogrammot is nyomhat, nyolc karja segíti a létfenntartásban, színét környezetéhez alkalmazkodva változtatja. Mivel az állatnak egyáltalán nincsenek csontjai, bármilyen kicsi résen át tud hatolni, a köznyelv ezt úgy szokta mondani, hogy ahol a polip szeme átfér, ott az egész polip átfér. A szem egyébként is érdekes testrésze ennek az állatnak, ugyanis szeme attól függően változtatja helyzetét, hogy mit kell élesen látnia a polipnak.
Közönséges polip - Octopus Vulgaris

Közönséges polip - Octopus Vulgaris


Az Adriai-tengerben fürdők is találkozhatnak a közönséges polippal, bár inkább éjszakai állat, nappal kevésbé aktív. Bár nagy riadalmat tud okozni, ha felbukkan, tudni kell, hogy a polip sosem támad, csupán védekezik, ilyenkor testredőiben található tintazacskóból tintafelhőt bocsát ki, hogy megzavarja támadóját. A polipok nem hosszú életűek, csupán egy-két évig élnek.

Nemrégiben az egész világon nagy népszerűségnek örvendett egy octopus, nevezetesen Paul, aki a futball-világbajnokság sztárjaként megjósolta a mérkőzések végeredményét. Bár a jós polip azóta elpusztult, komoly ismertséget hozott ennek a fajnak.
Autópályavita Horvátországban - Vezessen-e Dubrovnikig az út?
Sok a nyári munkalehetőség az Isztriai-félsziget környékén
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Božica

Dubrovnik (CRO)

Hotel Božica - Dubrovnik (CRO)