Kakasütés Várdarócon - Egy feléledt hagyomány a horvát településen

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Húshagyó kedden, idén február 21-én rendezik meg Várdarócon a hagyományos kakasütést, amely a farsangot zárja le, és 2012-ben tízedik alkalommal kerül rá sor. A nagyszabású rendezvényen az egész falu felbolydul, a fiatalok kakasnak öltözve vonulnak fel a település utcáin, és a hiedelem szerint közösen űzik el a telet.

A horvátországi magyar településen tíz évvel ezelőtt határoztak úgy, hogy felelevenítenek egy több száz éves hagyományt. Ennek lényege egykor az volt, hogy egy élő kakast földbe temettek, a legényeknek pedig bekötött szemmel kellett doronggal eltalálniuk az állat fejét – természetesen mára finomítottak a népszokáson, és nem élő, hanem egy plüss kakast kell eltalálni, és az is változott, hogy immáron nem a legényekre, hanem a leányokra vár ez a kihívás. Akinek sikerül, azt édességekkel jutalmazzák, és a hiedelem szerint már nem kell soká várnia az esküvőjére.
Óvodások vonulnak kakasjelmezben Várdarócon

Óvodások vonulnak kakasjelmezben Várdarócon

A Várdaróci rendezvény leglátványosabb része egyébként az a felvonulás, mely 15 órakor veszi kezdetét, és amelyen a résztvevők kakasnak öltözve bolondozzák végig az utat – egykor a szokáshoz tartozott, hogy az utcán álló lányokat és asszonyokat körülugrálták, akik ezután tojást adtak nekik, s a hit szerint ezáltal a menyecskék termékennyé váltak. A vonulásban kocsikkal is részt vesznek, amelyeken csónakokat, zenészeket, és egy kályhát helyeznek el, ez szimbolizálja az árvíztől való megmenekülést, és a gazdag termést. A felvonulás lezárása a korábban említett kakasütés, melyre a város főterén kerül sor.

Természetesen a felelevenített hagyományt több színes programmal egészítik ki a szervezők, megnyílik például a Várdaróci motívumok című kiállítás, a művelődési otthonban pedig kultúrműsor várja a szórakozni vágyókat, melynek keretében fellépnek a magyarországi testvértelepülés, Birján tánccsoportjai, a kopácsi Arany János MKE humorista csoportja, valamint a Várdaróc MKE ifjúsági tánccsoportja is.

A rendezvény méltó lezárásaképpen kerül sor 18 óra 30 perctől a kakaspörkölt-főzőversenyre, amelyen bárki megmérettetheti magát, aki kedvet érez hozzá. A verseny alatt azok sem unatkoznak majd, akik nem veszik ki részüket a főzésből, csupán nézőként vannak jelen, ugyanis a felállított standokon forralt bort, és a farsanghoz illően különféle fánkokat kínálnak majd az árusok.
Portoroz - Bárok, nyüzsgés és szórakozás a szlovén Adrián
Elfogadta a parlament a Horvátország EU-csatlakozásáról szóló törvényt
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Park

Rovinj (CRO)

Hotel Park - Rovinj (CRO)