Így közlekedjünk Horvátországban

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A horvátországi nyaralásra a legtöbb család az autóval történő utazást választja, ez ugyanis kényelmesebb, a távolság belátható, ráadásul egészen hosszan vezet autópálya a célig. A kocsi hihetetlen mobilitást biztosít külföldön, könnyedén eljuthatunk esetleg távolabbi helyekre is segítségével. Azonban nagyon fontos, hogy mielőtt egy idegen országba érkezünk, tájékozódjunk az ott érvényben lévő legalapvetőbb közlekedési szabályokkal kapcsolatban - így nem érhet minket meglepetés.
Horvátországi autópálya

Horvátországi autópálya


Horvátországban nyáron szigorúbban ellenőrzik az autósokat, és nem tesznek kivételt a turistákkal sem. Eléggé valószínű tehát, hogy belefutunk egy igazoltatásba, ilyenkor nem kell megrémülni, csupán érdemes tisztában lenni vele, mi mindennek kell a kocsiban lennie. Kötelező péládul egy fényvisszaverő mellény, de ellenőrzik a zöldkártya érvényességét, és azt is, hogy a gépkocsiban megtalálható-e minden tartozék. Ebben az időszakban gyakran mérnek sebességet is, és szondáztatásra is számíthatunk az igazoltatásnál. Amennyiben a rendőrség valamilyen szabálytalanságot talál, helyszíni bírságot kell fizetni, amelynek összege 300-500 Kuna között mozog.

A legnagyobb megengedett sebesség lakott területen 50 km/óra, akárcsak Magyarországon, aki ezt túllépi, pénzbírsággal súlytják. Szigorúbb viszont a törvény, ha a megengedettnél 50 km/órával gyorsabban halad az autóvezető: ekkor akár börtönbüntetésre is ítélhetik a gyorshajtót (60 nap elzárást is kaphat). Érdemes tehát odafigyelni, hogy véletlenül se szegjük meg ezt a szabályt.

A parkolásnál is nagyon észnél kell lenni Horvátországban, ugyanis a szabálytalanul, vagy rossz helyen parkoló autókat azonnal elszállítják, a tulajdonos pedig csak komoly utánajárással szerezheti vissza járművét, ráadásul büntetést is kell fizetnie, amelynek összege elérheti az 1000 Kunát is.
Így közlekedjünk Olaszországban
Az Adriai-tenger élővilága 2. - Növények a tenger fenekén
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Kaštel

Crikvenica (CRO)

Hotel Kaštel - Crikvenica (CRO)